Laten we naar Leeuwarden gaan

Als we denken aan mooie steden in Nederland, zijn er een aantal die snel naar boven springen. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Nijmegen, noem ze maar op. Maar wat dachten we van Leeuwarden? De stad is één van de oudste steden van Nederland. Dit is goed te zien aan de historische binnenstad van de stad. Maar het heeft nog meer te bieden dan dat! Hier staan wat opties van dingen om te bekijken of om heen te gaan bij een bezoekje aan Leeuwarden.

Monumenten

In Friesland staan genoeg monumenten. Met wel 617 rijksmonumenteninschrijvingen is Leeuwarden een stad met één van de meeste inschrijvingen in Nederland. Dit is goed te zien in de eerder genoemde binnenstad. Leeuwarden heeft beschermde stadsgezichten, wat betekent dat er een aantal gebouwen zijn die van de gemeente niet aangetast mogen worden. Deze staan er dus nog, en zien eruit alsof zij uit het verleden stammen. Net zoals bij iedere oude stad is een progressie door de eeuwen goed te zien. Sommige gebouwen zijn eerder gebouwd dan anderen en de bouwstijl en architectonische stijlen zijn zo goed te zien. Hierdoor ontstaat er een verschillende patroon in pleinen, straten, grachten en gebouwen.

Oudere gebouwen zijn bijvoorbeeld de Waag en de Oldehove. De Waag is de vroegere plek van handel. Handelaren moesten hun goederen laten wegen voordat deze op de markt verkocht konden worden, wat soms voor wat drama kon zorgen. Het is gebouwd in 1595. De Oldehove is een scheve toren die symbool is voor Leeuwarden. Er is begonnen aan de bouw in 1529, maar dit is nooit afgemaakt. Over de jaren heen is de toren scheefgezakt, tot wel zo’n twee meter.

Natuur

Leeuwarden beschikt over een groot aantal parken. Dit zijn bijvoorbeeld het Abbingapark, het Julianapark en de Prinsentuin. Het is maar een klein stukje van het stadscentrum of iemand bevindt zich volledig omringd door mooie natuur. Naast parken zijn er ook recreatiegebieden en wandelpaden te vinden. Voor mensen die het leuk vinden om een rondje op de boot te doen, Leeuwarden beidt genoeg bootverhuur aan. Met de boot kan er gemakkelijk gereden worden langs de grachten en de singels van de stad.

Musea

Voor wat overdekt opnemen van cultuur, zijn er genoeg musea te vinden. De onderwerpen van de musea verschillen heel erg. Er zijn musea gevuld met traditionele kunst, over het Friese verzet, over de natuur en zelfs een museum gevuld met een mooie keramiek collectie. Hoogtepunten zijn het Fries Museum, de Museumhaven en het Fries Verzetsmuseum, maar er zijn genoeg andere, mooie musea om naartoe te gaan.

Met al deze bezienswaardigheden is het misschien wel handig om een hotel te boeken. Zo kan er echt te tijd genomen worden om Leeuwarden op te nemen. Op voordeeluitjes.nl zijn allerlei hotels Leeuwarden te vinden, waar heerlijk overnacht kan worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *